Samen maken we het verschil

Er was eens een gemeenteraadslid, dat lid was van de fractie van een plaatselijke politieke partij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 besloot die partij niet meer mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het gemeenteraadslid was eveneens landelijk lid van de PvdA. “Dit is misschien wel het moment om te proberen als PvdA terug te komen in de gemeenteraad,” zo dacht ons raadslid. Ze plaatste een advertentie in de plaatselijke krant, riep partijgenoten op om mee te doen en belegde een vergadering.

Er kwamen een kandidatenlijst, een verkiezingsprogramma en overal in de gemeente hingen de posters van de kandidaten. En het lukte!

We kwamen er weer in en samen met een steunfractie, waarvan de leden ook zitting namen in de raadsadviescommissie, lieten we ons geluid horen en werden we een partij waarnaar geluisterd werd. Bij de volgende verkiezingen in 2018 behaalden we twee zetels. We kregen het ook voor elkaar om de natuur op de kaart te zetten. Daardoor werden wij dé partij van de natuur.

Toen we in 2021 bespraken of hier in Roerdalen een politieke samenwerking zou kunnen komen bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, bleek dat D66 wel wilde, maar niet de menskracht had om dat vóór de verkiezingen voor elkaar te krijgen. Met GroenLinks lukte het wel en samen gingen we ondanks corona, vol enthousiasme de gemeenteraadsverkiezingen in. En weer met succes, weer een zetel erbij en dit keer ook een wethouderszetel in het college.

Deze foto staat daarom voor mij symbool voor samen durven dromen en er met elkaar heel hard voor werken om die droom waar te maken. Want samen maken we het verschil.

Anders bekeken staat Jacqueline symbool voor het college en ik voor de gemeenteraad.

Ook hier geldt: samen maken we het verschil.

Maar even los van de beschouwingen, wij hadden nooit verwacht de cover van het VNG Magazine te halen. Jacqueline en ik liepen tijdens het VNG Jaarcongres 2022 langs de standjes in de hal en werden aangesproken door een lieftallige jongedame met de vraag: “Willen jullie op de foto?”  En ze voegde eraan toe: “Misschien komen jullie wel op de cover van het volgende VNG Magazine”.

Wij keken elkaar aan en geloofden dat echt niet, maar op de foto wilden we wel.

De opname mochten we zien en toen werd ons wel gezegd dat het een mooie opname was. Daarop hebben we ijverig geknikt en vervolgens liepen we verder richting congreszaal.

Mieke Schotemeijer

Samen doen

Deze mooie foto is gemaakt tijdens het VNG jaarcongres op 28-29 juni 2022. We kregen de mogelijkheid om een foto te laten maken waarbij de kans bestond dat die gebruikt zou gaan worden als cover voor het VNG magazine. Dit laatste is tot onze verrassing ook gebeurd, maar daar is het bij gebleven. Want we zijn niet gekozen om ons verhaal bij het thema ‘Samen maken we het verschil’ te vertellen. Toch willen wij deze foto en het thema graag gebruiken om ons verhaal te vertellen, op onze eigen website.

Op de foto staat wethouder Jacqueline Westhelle en zit fractievoorzitter Mieke Schotemeijer van de PvdA-GroenLinks in Roerdalen. Een partij die als basis is ontstaan uit het lokale samenwerkingsverband ‘de Jongerenlijst’. In 2002 nam Jacqueline Westhelle hierin zitting als raadslid en in 2014 besloot ze, aangezien de lokale partij te klein werd om de volksvertegenwoordigende rol goed uit te kunnen voeren, de landelijke PvdA in Roerdalen nieuw leven in te blazen en met deze partij de verkiezingen in te gaan.

Doordat er voldoende actieve leden waren die haar wens en de doelen voor de gemeente Roerdalen ondersteunden, is het gelukt om in die periode met één zetel in de gemeenteraad zitting te nemen.

De volgende periode kwam daar nog een zetel bij en na de verkiezingen dit jaar, waarbij de PvdA is samen gegaan met GroenLinks, hebben we zelfs drie raadszetels gekregen. Ook maken we nu deel uit van het college en ben ik wethouder.

Dit alles was niet mogelijk geweest als er niet heel veel mensen geloven in het ‘Samen doen’. Want alleen samen maak je het verschil en kun je je wensen en doelen voor je gemeenschap realiseren.

Op deze foto zouden dus eigenlijk alle inwoners moeten staan die hard hebben gewerkt aan het resultaat dat we nu hebben bereikt. Deze periode is dan ook bij uitstek het moment om SAMEN ervoor te zorgen dat we in Roerdalen onze progressieve gedachten, wensen en doelen gaan behalen.

Wij bedanken iedereen voor het vertrouwen en gaan deze uitdaging in ieder geval graag aan.

Jacqueline Westhelle

Deel dit