VNG jaarcongres

Op 13 en 14 juni 2023 was het zover, iets waar menigeen lang naar uitgekeken heeft, het VNG jaarcongres vond plaats in Groningen. Een groot evenement waar gemeentelijk Nederland te vinden is.
Kenmerkend voor dit evenement is dat je als raadslid even geen mening hoeft te hebben of geen politieke kleur moet bekennen. Gewoonweg een heerlijke afwisseling.

De delegatie uit Roerdalen was goed vertegenwoordigd met het voltallige College, griffier, gemeentesecretaris en enkele raadsleden. Een informele setting waar je elkaar eens op een andere manier leert kennen dan de gebruikelijke zakelijke vergaderingen.

In de namiddag van 12 juni vertrokken we met twee busjes richting onze overnachtingsplek in de buurt van Groningen. Bij aankomst was al snel duidelijk dat wij niet de enige gemeente waren die op deze locatie bleven overnachten. Kortom voor sommige een mooie gelegenheid om direct te netwerken met deze andere gemeenten.

De tweede dag begon met een goed ontbijt, want het zal een lange dag worden. Op naar Groningen waar wij verwelkomd werden op de beurs. Tijdens de openingsvergadering passeerden verschillende bekende en interessante sprekers het toneel waaronder Nobelprijswinnaar Ben Feringa, wetenschapper Tim van Hattum en de bekende Johan Remkes. Vervolgens vond er een lunch plaats en gingen wij naar de verschillende middagsessies op locatie. Ik heb een boerderij bezocht en werd samen met afgevaardigden van andere gemeenten bijgepraat over hoe zij omgingen met het hoogwater, droogte en stikstof. Uiterst interessant! Na de excursie kwamen wij op een zonovergoten plein terecht waar ruimte was voor een netwerkborrel alvorens wij ontvangen werden in de Martinikerk voor het diner. Wij vielen van de ene verbazing in de andere en hebben ontzettend genoten van de gastvrijheid van de stad Groningen. Na afloop was er een feestavond, maar dat moet je gewoon meegemaakt hebben.

De laatste dag betekende vroeg opstaan, ontbijten, klaarmaken voor de ALV, de laatste infostands bezoeken op de beurs om na de lunch de terugreis naar Roerdalen aan te gaan.

Ik kijk terug op een geslaagd VNG-congres met veel interessante mensen, een nieuw uitgebreid netwerk en nieuwe opgedane kennis. Vooruitkijkend naar het komend congres in Gouda, Alphen-aan-de-Rijn en Woerden zou ik zeker andere raadsleden willen aanraden om dit ooit mee te maken.

Deel dit
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als blog-Nieuws