Hebben alle inwoners van Roerdalen gelijke kansen op een huurwoning van Woningbouw Corporatie Wonen Limburg? Deze vraag hield me bezig bij de presentatie van de beleidsmedewerker van Wonen Limburg. Hij nam ons mee door de cijfers van de afgelopen 3 jaar. Daaruit bleek dat de gemiddelde woningzoekende 47 maanden staat ingeschreven, waarvan 20 maanden actief wordt gezocht. Bij een woningaanbod reageren 150 mensen, waarvan 17 uit Roerdalen, op één woning.
Er is relatief gezien meer aanbod voor senioren en gezinnen. Voor jongeren is de huurmarkt zonder meer slecht. Ze kunnen zich wel inschrijven, hun inschrijving geldt vanaf 16 jaar en voor huursubsidie kom je vanaf 18 jaar in aanmerking, maar wel met een lager maximum. Pas vanaf 23 jaar krijg je reguliere/volwaardige huurtoeslag. Bovendien willen jongeren over het algemeen kleinere huizen, ze zijn naar buiten gericht. Hun sociale leven speelt zich buitenshuis af. Ze willen een dak boven hun hoofd en geen groot huis bijhouden of tuin schoffelen.
Er zijn ook jongeren die pleiten voor minder, minder en niet voor meer, meer. Een paar jaar geleden wilde de toenmalige wethouder, samen met de raad, tiny houses in onze gemeente realiseren, maar de projectontwikkelaar zag er niet voldoende winst in. Jammer, want de behoefte is er wel.
Als alles volgens plan verloopt, wordt in het vierde kwartaal een nieuw woningbehoefte onderzoek gedaan. Ik hoop dat daar ook de jongeren in worden betrokken. Ik hoop ook dat we in de ontwikkeling van bouwplannen, meer kleine betaalbare huizen gaan bouwen, voor zowel huur als koop.
In de Limburger stond deze week een artikel dat ook ouderen kleiner willen wonen, maar wel in hun eigen vertrouwde omgeving. Ouderen willen geen hypotheken meer afsluiten en vaak liever huren. Tijd om het roer om te gooien en kleiner te gaan bouwen.
Mieke Schotemeijer.